Ing. Hana Pávková Málková, Bc. Dominika Poláková
Chutný, přírodní, nízkotučný, výživný a plný zdraví prospěšných látek. Takovými slovy můžeme jednoduše popsat nenápadný kelímek ukrývající bílé kuličky ve smetaně. Mluvit budeme o cottage cheese.
Možná, že řada z vás už má cottage zařazený jako téměř každodenní součást jídelníčku, víte ale, jak se cottage vyrábí a odkud se k nám vlastně dostal?
Cottage rozhodně není žádná novinka posledních let, jeho původ sahá až do 17. století, kdy byl oblíbený na anglických farmách. Poté se jeho výroba rozšířila i na venkovské chalupy, kde vznikl i jeho název (cottage = chata), který mu zůstal dodnes. V České republice se cottage rozšířil v 90. letech minulého století.
První cottage cheese se vyráběl z neošetřeného zkyslého mléka krav, koz nebo ovcí. V současnosti samozřejmě výrobu řídí moderní technologie, díky kterým je zajištěna i vysoká kvalita a mikrobiologická bezpečnost, nicméně klasická receptura je z velké části zachovaná.
Cottage se vyrábí kombinací kyselého a sladkého srážení z odtučněného mléka. Surovinami pro jeho výrobu je mléko, smetana, syřidlo, mlékárenské kultury a sůl. Kysání probíhá pomocí čistých mlékárenských bakterií rodu Lactococcus a Leucunostoc, které mají příznivý vliv na náš organismus. Cottage patří mezi čerstvé nezrající sýry, jejichž výroba končí prokysáním. Nedochází k tzv. zrání, kdy působením mikroorganizmů dochází k procesům, které sýrům dodávají výraznou chuť a vůni typickou pro daný druh sýra. Chuť a vůně cottage je proto jemná a mírně nakyslá. Vzhledem k tomu, že se tepelně neošetřuje, je zdrojem prospěšných bakterií, které se svým blahodárným účinkem podílejí na zdravém střevního mikrobiomu a obranných procesech našeho organizmu.
Co nám cottage přináší?
Z výživového hlediska patří mezi „smetánku“ svého druhu. Cottage je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře zasytí a je poměrně lehce stravitelný.
Čím se však od ostatních sýrů významně odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost. Cottage (značky Meggle) obsahuje jen 4,2 g tuku ve 100 g, sehnat můžete i variantu light s 2,1 g tuku (některé jiné značky obsahují naopak trochu vyšší množství tuku – okolo 6-7 g).
Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.
Cottage obsahuje ve 100 g 12 g velmi kvalitních bílkovin. Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmeme i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů.
Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru – laktózy, což může činit problém těm, co trpí laktózovou intolerancí. Ani ti se ale cottage nemusí vzdávat a sáhnout můžou po bezlaktózovém výrobku.
Mezi příznivé vlastnosti cottage patří i absence konzervantů a dalších zbytečných aditiv.
Energetická hodnota se pohybuje okolo 400 kJ na 100 g výrobku, je tedy skvělým společníkem při redukci hmotnosti a udržení zdravého životního stylu.
Jak cottage využít?
Cottage se hodí na rychlou snídani do hektického rána, jako praktická svačinka nebo součást oběda a díky své skvělé stravitelnosti se hodí i na lehkou večeři.
Na svačinu se skvěle hodí Cottage active protein obohacený semínky, který seženete v praktickém balení i se lžičkou.
Cottage si můžeme dát jen tak, s oblíbeným čerstvým pečivem, knäckebrotem, se zeleninou, do salátu nebo ho využít na přípravu různých pokrmů ve studené i teplé kuchyni.
Velkou výhodou je jeho neutrální chuť, která se dá kombinovat na tisíce různých způsobů, tedy jeho chuť nás neomrzí. Lze si vybrat i z již ochucených variant.
Díky své jednoduché a neutrální chuti si ho můžeme vychutnat se slanými i sladkými přísadami – od česneku, bylinek, zeleniny, až po džem, med, oříšky nebo čerstvé ovoce. Právě kombinace na sladko je velmi oblíbená při hubnutí. Uspokojí chuť na sladké, aniž bychom přijali nadbytečné množství tuku a energie. Díky vysokému obsahu bílkovin nás i zasytí a tím dokonale zažene hlad i chuť.
Cottage je velmi vhodnou pomůckou i pro vegetariány k doplnění cenných bílkovin a vápníku, nebo pro sportovce díky své dobré stravitelnosti a hodnotným bílkovinám.
Více informací včetně receptů najdete zde.
Dle slov výrobce: „Kdo jej jednou objevil, už se ho nevzdá...“
Máte to s cottagem taky taky? :-)
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
A tak si dám raději plátek tvrdého sýra.
Vyhovuje mi , protože se dá použít v teplé i studené kuchyni.